Government Job Information Provide you latest notification about sarkari naukri, latest government jobs, employment news,results, admit cards, job posting, banking jobs, army jobs, teacher jobs.

Post Top Ad

Current Affiars Shots 17 August 2020

Current Affairs Shots

This section contains Daily 10 Nos. (Ten Nos.) Current Affairs Shots on National Affairs, International Affairs, Economy, Banking Affairs, Politics, Geography, Environment, Sports, etc. for Competitive Exams such as UPSC, UPPSC SSC, Bank PO, Bank Clerk, IBPS, Railway, Government Jobs, UPPSC, MPSC, and other state exams. This Current Affairs Shots (Hindi & English) will help you in the General Awareness section conducted in various Banking, SSC, Railway, and other Sarkari Naukri Entrance Examinations.


Current Affairs Shots [ Hindi ]


1. किसने लॉकडाउन के दौरान राज्यपाल पी.एस श्रीधरन पिल्लई द्वारा लिखा गया कविताओं पर एक संग्रह “कोरोना कविताकाल” का विमोचन किया ?

Ans. ज़ोरमथंगा

2. किसने पहली पॉकेट एंड्राइड POS डिवाइस लांच की ?

Ans. पेटीएम

3. नई दिल्ली में स्वच्छ भारत मिशन,SBM अकादमी का शुभारंभ किसने किया ?

Ans. गजेंद्र सिंह शेखावत

4.  कौन ट्रैफिक सिग्नल और साइनेज पर महिलाओं के प्रतीक बनाकर पहला शहर बन गया ?

Ans. मुंबई

5. कौन ग्रामोदय बंधु मित्र पुरस्कार के विजेता में से है ?

Ans. शिवकुमार सुरमपुद, विलास शिंदे , कोसम राजामौली

6. भारत किस वर्ष तक शुन्य सड़क दुर्घटना मौत प्राप्त करने के लिए काम कर रहा है ?

Ans. 2030

7. इसे इलेक्ट्रिक मोबिलिटी स्टार्टअप eBikeGO का ब्रांड एंबेसडर नियुक्त किया?

Ans. हरभजन सिंह

8. किस पूर्व भारतीय कप्तान ने अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट से संन्यास लिया ?

Ans. महेंद्र सिंह धोनी

9. किस भारतीय ऑलराउंडर ने अंतरराष्ट्रीय क्रिकेट से संन्यास लिया ?

Ans. सुरेश रैना

10. किन देशों के बीच शांति समझौते पर हस्ताक्षर हुए ?

Ans. इजरायल-UAE


Current Affairs Shots [ English ]


1. Who released “Corona Kavita Kaal”, a collection of poems written by Governor PS Sreedharan Pillai during the lockdown?

Ans. Zoramthanga

2. Who launched the first pocket Android POS device?

Ans. Paytm

3. Who launched the Swachh Bharat Mission, SBM Academy in New Delhi?

Ans. Gajendra Singh Shekhawat

4. Who became the first city to make women symbols on traffic signals and signage?

Ans. Mumbai

5. Who is the winner of Gramodaya Bandhu Mitra Award?

Ans. Shivkumar Surampud, Vilas Shinde, Kosam Rajamouli

6. For what year has India been working to get the Zero Road Accident Death?

Ans. 2030

7. Appointed as brand ambassador of electric mobility startup eBikeGO?

Ans. Harbhajan Singh

8. Which former Indian captain retired from international cricket?

Ans. Mahendra Singh Dhoni

9. Which Indian all-rounder retired from international cricket?

Ans. Suresh Raina

10. Which countries signed the peace agreement?

Ans. Israel-UAE

Current Affairs Shots : This section contains Daily 10 Nos. (Ten Nos.) Current Affairs Shots on National Affairs, International Affairs, Economy, Banking. 

No comments:

Post a comment

Post Bottom ads