Government Job Information Provide you latest notification about sarkari naukri, latest government jobs, employment news,results, admit cards, job posting, banking jobs, army jobs, teacher jobs.

Post Top Ad

Current Affairs Shots 18 August 2020

Current Affairs Shots : 

This section contains Daily 10 Nos. (Ten Nos.) Current Affairs Shots on National Affairs, International Affairs, Economy, Banking Affairs, Politics, Geography, Environment, Sports, etc. for Competitive Exams such as UPSC, UPPSC SSC, Bank PO, Bank Clerk, IBPS, Railway, Government Jobs, UPPSC, MPSC, and other state exams. This Current Affairs Shots (Hindi & English) will help you in the General Awareness section conducted in various Banking, SSC, Railway, and other Sarkari Naukri Entrance Examinations.


Current Affairs Shots [ English ]

1. Who started the “Adopt Digital” campaign?


Ans. Punjab National Bank


2. Who started the One Sun, One World, One Grid initiative?


Ans. Prime Minister Narendra Modi


3. Who will launch cow ghee biscuits?


Ans. Mother Dairy


4. Who launched the independent credit card?


Ans. Federal Bank


5. Who will inaugurate the Atal tunnel built in Himachal Pradesh?


Ans. Prime Minister Narendra Modi


6. Who launched the £ 3 million Innovation Challenge Fund in India?


Ans. Britain


7. Chetan Chauhan who died recently was related to which field?


Ans. Cricket


8. Who launched the National Digital Health Mission?


Ans. Prime Minister Narendra Modi


9. When was Parsi New Year celebrated in 2020 as Navroz or Noraj ?


Ans. On 16 August


10. In which state is an integrated steel hub proposed with a capital investment of Rs 5 lakh crore?


Ans. Orissa

Current Affairs Shots [ Hindi ]


1. किसने “डिजिटल अपनाएं” अभियान शुरू किया ?

Ans. पंजाब नेशनल बैंक



2. वन सन, वन वर्ल्ड, वन ग्रिड पहल की शुरुआत किसने की ?

Ans. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी

3. कौन गाय के घी के बिस्कुट लॉन्च करेगा ?

Ans. मदर डेयरी



4. स्वतंत्र क्रेडिट कार्ड किसने लॉन्च किया ?

Ans. फेडरल बैंक

5. हिमाचल प्रदेश में बनी अटल टनल का उद्घाटन कौन करेगा ?

Ans. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी



6. किसने भारत में 3 मिलियन पाउंड का इन्नोवेशन चैलेंज फंड लॉन्च किया ?

Ans. ब्रिटेन

7. चेतन चौहान जिनका हाल ही में निधन हो गया वह किस क्षेत्र से संबंधित  थे ?

Ans. क्रिकेट

8.राष्ट्रीय डिजिटल स्वास्थ्य मिशन का शुभारंभ किसने किया ?

Ans. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी

9. 2020 में पारसी नववर्ष जिसे नवरोज़ या नोराज के रूप में मनाया जाता है कब मनाया गया ?

Ans. 16 अगस्त को

10. किस राज्य में 5 लाख करोड रुपए के पूंजी निवेश के साथ एक एकीकृत स्टील हब प्रस्तावित है ?

Ans. उड़ीसा

Current Affairs Shots : 

This section contains Daily 10 Nos. (Ten Nos.) Current Affairs Shots on National Affairs, International Affairs, Economy, Banking

No comments:

Post a comment

Post Bottom ads